Resipi Karipap

Sejak jadi menantu mak, banyak juga resipi kuih yang saya dapat belajar. kali ni nak kongsi dengan antum semua tentang cara-cara nak buat karipap.. lepas ni boleh la buat ye...

Karipap Best







Bahan-bahan:

Inti:
1. Ubi Kentang (potong dadu)
2. Bawang besar merah (potong dadu)
3. Daging (potong dadu)
4. Serbuk Kari ala gappas dan adabi (campur)
5. Jintan putih (lebihkan dari serbuk kari)
6. Bawang merah (dikisar)
7. Garam dan gula

Cara-cara:
1. Rebus daging bersama rempah kasar@3 beradik.
2. Potong dadu daging yang telah direbus, bawang besar merah dan ubi kentang.
3. Campurkan bawang merah kisar, campuran serbuk kari dan jintan putih dalam sebuah mangkuk dan gaul
4. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis campuran tadi sehingga pecah minyak.
5. Masukkan ubi kentang, bawang dan daging yang dipotong dadu.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Kacau sehingga kering.


Kulit:
1. Gandum
2. Planta
3. air garam

Cara-cara:
1. Masukkan gandum kedalam bekas
2. Gaulkan gamdum dengan planta sehingga boleh dikepal-kepal
3. Bancuh garam kasar dan air dalam jug
4. Masukkan air garam tadi sedikit demi sedikit sambil uli sehingga menjadi doh
5. Gelekkan doh tadi dengan penggelek kuih sehingga leper dan gulung
6. Potong kecil-kecil dengan pisau gulungan doh tadi.
7. potongan kecil doh tadi digelek sehingga berbentuk bulat nipis.
8. Masukkan inti dan cekik tepi sehingga menjadi bentuk karipap.

Selamat Mencuba...;)
(Sukatan tak dapat nak disebut kerana main agak-agak je...)
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Resipi Karipap"

Post a Comment